Nytt avtal med Japan kan ge fler jobb

Publicerad

15 000 svenska jobb i knappt 3 000 företag berörs när EU och Japan nu tecknat ett nytt handelsavtal.
Det sega virket från norra Sverige ska säkra en ökad export och kan betyda fler jobb i norra Sverige.

Tullarna ska rivas och många svenska företag räknar i och med detta en ökad Japan-export.

– Vi säljer mycket seg norrländsk fura till Japan. De använder det som balkar i sin husproduktion. Tack vare det sega träet klarar balkarna jordbävningar mycket bra, säger Margaretha Gustafsson SCA:s terminalchef vid hamnen i Holmsund.

Ett av EU:s största avtal

Det är Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström (L) som lett förhandlingarna för EU:s del. Avtalet täcker drygt 25 procent av världens samlade BNP och är ett av de största avtalen EU träffat.

– Det kommer att betyda mycket för de svenska företagen. Vi räknar med att det här träder i kraft redan nästa år. Tullar på cirka sex procent försvinner. Det här är ett jättestort avtal, säger Cecilia Malmström (L).

”Fler jobb i Holmsund”

Man hoppas att avtalet ska säkra ökad export från norra Sverige och det hoppas man ska innebära fler arbetstillfällen för länen.

– Förhoppningsvis kommer det här att öka exporten till Japan. Det betyder fler jobb här i hamnen i Holmsund, säger Margaretha Gustafsson, SCA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer