Med ökande temperaturer får vi räkna med fler parasiter i våra badvatten Foto: TT/SVT

Miljöinspektören: Ökning av badparasiter när klimatet blir varmare

Uppdaterad
Publicerad

Ett varmare klimat kommer att innebära fler parasiter i våra badvatten. Vid Nydalasjön i Umeå har redan många badgäster drabbats i år.

– Tyvärr får vi räkna med det eftersom de här parasiterna gynnas både av värme och varmt vatten. Och vi kan även förvänta oss en längre period med parasiter i vattnet, säger Björn Eriksson, miljöinspektör på Umeå kommun.

Redan i början av juni började många badgäster vid Nydalasjön i Umeå få kliande utslag, så kallad badklåda, efter att inälvsmasken som kallas cerkarie trängt in under huden.

Enligt miljöinspektör Björn Eriksson får vi räkna med den utvecklingen generellt för sjöar och vattendrag i länet.

Klimatkrisen

– De förekommer i sött och bräckt vatten, så vi kommer ha dem i våra sjöar och längs kusten, säger han.

Bada snabbt och djupt

Det enkla råden från kommunen för att slippa parasiterna är kanske inte en småbarnsförälders dröm att höra; bada snabbt och djupt. Samt att torka av sig noga och duscha efteråt.

De flesta badplatser saknar dock uteduschar. Vid Nydala finns de endast inne vid utebadet Umelagun som ligger i närheten av stranden, för att komma in dit måste man betala inträde.

– Här vid Nydala skulle man kunna ordna med uteduschar nära badplatsen så att man duscha av sig snabbt. Men man skulle även kunna bygga längre bryggor så att man kommer i på djupare vatten för där är det betydligt mindre risk, säger Björn Eriksson.

Detta är badklåda:

Badklåda är en självläkande parasitorsakad åkomma som har global spridning och som kan drabba människan vid bad i söt- och bräckt vatten.

Åkomman orsakas av så kallade cerkarier, ett av larvstadierna hos en inälvsmask som orsakar ”fågelbilharzia”, där framför allt sjöfåglar är huvudvärd och vissa sötvattenssnäckor är mellanvärd.

Cerkarierna är små, inte synliga för blotta ögat, och simmar fritt i ytvattnet. De kan ”av misstag” angripa en badande människa i stället för en fågel och tränga in någon millimeter i huden, där de dock dör relativt snabbt. Snäckorna finns mest på grunt vatten och är en orsak till varför barn drabbas mer än vuxna. Badklåda är inte smittsam från person till person.

Upprepad exponering för cerkarier inom något dygn kan ge upphov till stora, kraftigt kliande blåsor som kan påminna om myggbett. Dessa utslag brukar finnas kvar i minst en vecka. Enstaka individer kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet