Det har varit mer varg än normalt i Västerbotten under 2016. Tre vargar har skjutits. Foto: TT

Fler vargar än normalt i Västerbotten

Publicerad

Hösten 2016 var ovanligt intensiv när det gäller vargförekomst i länet. Minst tre vargar befann sig i Västerbotten samtidigt. I vanliga fall är det väldigt ovanligt med varg enligt Länsstyrelsen.

Det var fler vargar än normalt i Västerbotten under hösten 2016. Det konstaterar Länsstyrelsen Västerbotten i slutrapporten för rovdjursinventering 2016-2017.

I vanliga fall är revirmarkerande vargar ovanliga i Västerbotten, men då befann sig tre stycken i länet samtidigt.

Ett vargpar började revirmarkera i ett område kring Nordmaling i november. Under senare delen av december kunde bara en varg återfinnas – en tik från Gimmen 3-reviret i Dalarna.

Orsakade stora problem

En vargtik från det norska reviret Julussa 9 rörde sig i trakterna kring Tvärålund och Ekorrsele under november och december 2016. Samtidigt uppehöll sig en varghane från Färna 2-reviret i Västmanlands län i området kring Bygdsiljum.

– Samtliga vargar rörde sig i för rennäringen viktiga områden och orsakade stora problem. Alla tre vargarna fälldes under skyddsjakt i december månad. Ingen av vargarna var, för den svenska vargstammen, en genetiskt viktig individ, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Många nya lodjur – men få järvar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer