Foto: TT

Tre skjutna vargar har identifierats

Uppdaterad
Publicerad

De vargar som sköts i december i Västerbotten har analyserats. Provsvaren visar att ingen av dem var invandrad och därmed inte särkilt värdefulla ur genetisk synvinkel, skriver länsstyrelsen.

Den så kallade Nordmalingsvargen sköts med hjälp av en helikopter i slutet av december. Honan var en av fyra vargar som dokumenterats i Västerbottens kustland under hösten och vintern.

– Vargarna orsakade stora problem för rennäringen och därför beslutade Länsstyrelsen om skyddsjakt, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Västerbotten i ett pressmeddelande.

Varg i Västerbotten

Nordmalingsvargen hade innan hon sköts befunnit sig i trakterna åtminstone sedan början av november, när en hund angreps av varg i området.

Kom från dala-revir

Till en början spårade Länsstyrelsen två vargar i området, men från mitten av december verkar tiken ha varit ensam.

– Vart hanen har tagit vägen är oklart. Eftersom han inte revirmarkerade lika intensivt som honan så är det möjligt att han valde att lämna henne och fortsätta sin resa, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

Ett prov som togs från den fällda tiken visar nu att hon var en skandinavisk varg som härstammar från Gimmen 3-reviret i Dalarna, skriver länsstyrelsen.

Från Norge och Västmanland

Bara dagar innan Nordmalingsvargen sköts så fälldes också en varg i Bygdsiljum/Burträsk. Den vargen konstateras vara en skandinavisk varghane från Färna 2-reviret i Västmanland.

Dagen innan, den 26 december sköts också en varg som spårats omkring Tvärålund och Strycksele. Insamlade prover visade att det var en skandinavisk vargtik från Julussareviret i Hedmark fylke i Norge.

DNA-analyser av de tre vargarna visar att ingen av dem var invandrad. Därmed var individerna inte särskilt värdefulla ur genetisk synvinkel, enligt länsstyrelsen i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Västerbotten

Mer i ämnet