Foto: TT/SVTarkiv.

Så mycket kostade vargjakten i Västerbotten

Publicerad

Tre vargar sköts på kort tid i slutet av 2016. Nu kan SVT Nyheter Västerbotten berätta hur mycket jakten kostade – 240.000 kronor.

I slutet av december sköts en varg i Åmsele och en i Burträsk, efter att Länstyrelsen beslutat om skyddsjakt på vargarna. I dessa fall gick jakten relativt enkelt och snabbt. Det krävdes bara ett jaktförsök på vardera varg.

I båda fallen användes helikopter. Jakten i Burträsk kostade drygt 33.000 kronor. Drygt 27.000 kronor för helikoptern och drygt 5000 kronor för Länsstyrelsens personal.

Varg i Västerbotten

Jakten på vargen i Åmsele kostade drygt 25.000 kronor.

Svårjagat i Nordmaling

Men jakten på den så kallade Nordmalingsvagen blev en utdragen och dyrare historia.

Läs också: Misslyckad vargjakt i Nordmaling – igen

Där krävdes det fem jaktförsök innan vargen kunde skjutas och notan slutar på drygt 180.000 kronor. Men den stora kostnaden hamnar på samebyn.

– Huvudregeln är att sökanden genomför och bekostar beviljad skyddsjakt. Samebyn får betala för helikoptern. Vi står för personalkostnaden och hundekipagen i det här fallet, säger Linda Backlund på Länsstyrelsen.

Helikoptern kostade 121.988 kronor. Vid två tillfällen användes två hundekipage till en kostnad av cirka 20.000 kronor. Länsstyrelsens personal kostade kring 40.000 kronor under den jakten. Totalt ger detta en kostnad på 240.000 kronor.

– För oss blir det ingen stor kostnad, däremot för samebyn. Jakten var besvärligt eftersom det var så lite snö. Men samebyarna har möjlighet att söka bidrag hos Sametinget för kostnader i samband med skyddsjakt, säger Backlund.

Vargen hade tänkt stanna

Hon berättar att det var en speciell situation i Nordmaling, eftersom vargen markerat revir.

– Vargen hade tänkt stanna där. Det hade inneburit att vargen skulle ha varit ett problem för samebyn varje år de flyttade renarna dit.

Är ni nöjd med jakten så här i efterhand?

– Ja, med tanke på förutsättningarna. Det var lite snö, men det gick bra tillsut. Vi hade ett bra samarbete med alla inblandade, säger Linda Backlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Västerbotten

Mer i ämnet