Hjärnan stimuleras med elektroder i nya tekniken deep brain stimulation, som används på Neurocentrum vid Nus. Foto: SVT

Apparat i hjärnan kan bota svåra sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svåra sjukdomar kan inom en snar framtid komma att behandlas med pacemaker till hjärnan.

 I dag invigs en ny enhet på Neurocentrum i Umeå. Där kan depressioner och tvångssyndrom komma att behandlas med pacemaker till hjärnan.

Metoden används redan på Parkinson-patienter, och nu prövas den även mot depressioner, epilepsi och tvångssyndrom.

Deep brain stimulation, eller djup hjärnstimulering, kallas metoden som används i Umeå. I praktiken innebär det att tunna elektroder förs in centralt i hjärnan. Via en pacemaker kan sedan hjärnfunktionerna påverkas, och signaler som ger sjukdomssymptom kan blockeras.

Ofta är förbättringen dramatisk. Patienter med kraftiga skakningar i händerna kan på några ögonblick få lindring när pacemakern kopplas på. Och nu vidgas den här verksamheten vid Neurocentrum i Umeå, bland annat med forskningsmedel från EU.

Kan hjälpa deprimerade

– Den här metoden är väldigt effektiv vid rörelsestörningar, och nu finns det en rad områden där man provar om den kan användas. De mest intressanta är deep brain stimulation för depression och för tvångssyndrom, och vi inleder också en studie om epilepsi, säger Patric Blomstedt.

Han är neurokirurg och chef för den nya enheten för stereotaktisk funktionell neurokirurgi, som på tisdagen invigs vid Norrlands universitetssjukhus, Nus.

– Det finns resultat som visar att metoden möjligen också kan användas vid Alzheimers sjukdom, fortsätter Patric Blomstedt.

För närvarande opereras omkring 30 patienter per år med den här metoden, med det finns kapacitet för upp till 50.

Kan få utländska patienter

Den här behandlingsmetoden är en av dem som pekats ut som exportvara, alltså att det skulle vara möjligt att patienter från andra länder kan behandlas i Umeå och ge intäkter till landstinget.

Eftersom hjärnan styr alla kroppsfunktioner finns stora utvecklingsmöjligheter för metoden med deep brain stimulation.

– Rent teoretiskt finns egentligen inga begränsningar för vad man skulle kunna behandla på det här sättet, men praktiskt finns en hel del begränsningar. Hjärnan är ett oerhört komplext organ, och även om vår teknologi är avancerad är den väldigt grov i jämförelse med hjärnan. Så allt kan vi aldrig komma åt, säger Patric Blomstedt.

Missa inte inslaget senare i dag, där Västerbottensnytt träffar en person som behandlats med metoden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.