Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi mår väldigt dåligt kring det här” – hör bonden Mikael Fredriksson om korna. Foto: Berno Jonsson/SVT

Mikaels kor rivs av björn – har 13 vettskrämda kor fast på fjället i Lillblaiken

Uppdaterad
Publicerad

Bonden Mikael Fredriksson har en fäbod i Lillblaiken i Storumans kommun. I höst har tre av hans kor skadats och dödats av björn – nu är tretton vettskrämda kossor fast på fjället.

– Vi är förtvivlade, vi vet inte hur de lider där uppe, säger han.

Bonden Mikael Fredriksson driver Västerbottens enda fäbod, där pensionerade kossor strövar omkring och betar uppe på fjället i Lillblaiken.

Senaste tiden har han hittat två döda kossor som han tror rivits av björn, plus en skadad ko som de tvingats avliva. Nu är resterande delar av flocken skrämda uppe på fjället och går inte att få ner igen.

– Vi har försökt nå dem på alla möjliga sätt, driva flocken med hjälp av helikopter, men har inte lyckats hittills, säger han.

Nu hoppas han få hjälp med att få ner korna.

– Det mest akuta är att få hem djuren, säger Mikael Fredriksson.

Vill att björnen skjuts

Fredriksson har haft fäboden i många år och problem med björn en gång tidigare.

– Då beviljades skyddsjakt direkt efter att en ko dödats, men inte nu, säger han.

Mikael har nu sett en björnhona med ungar på en viltkamera och även björnspillning.

– Han har skickat in en ansökan på skyddsjakt, men vi har bett honom att ta bort de kadaver som ligger där först, för det lockar till sig rovdjur. Det stora problemet just nu är att samla ihop korna. Skyddsjakt är sista lösningen, man får prova annat först, säger Ellinor Sahlén, på Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.