Peter Bergman, områdeschef Bolidenområdet: ”Det här är jätteviktigt för oss” Foto: SVT

Miljardbeslut för Kristinebergsgruvan

Uppdaterad
Publicerad

Boliden gick under morgonen ut med att man beslutat om investeringar på 1,25 miljarder kronor i Kristinebergsgruvan. Nu väntar man bara på att Mark- och miljödomstolen ska godkänna Bolidens ansökan om produktionsökning.

Investeringsbeslutet innebär en förlängning av gruvans livslängd till 2031 och säkrar de drygt 200 anställningarna i gruvan för ett par år framåt.

Förhoppningen är att utvidgningen av Kristinebergsgruvan mot Rävlidenmineraliseringen ska ge en ökning på 1,8 miljoner ton anrikad produktionsvolym. Fyndigheten innehåller koppar, zink, bly, silver och guld. 

– Det känns jättebra, vi har jobbat länge för den här investeringen, det känns bra att stärka upp Bolidenområdet i stort och framförallt då Kriberg och förlänga den gruvan i åtminstone fem år till, säger Peter Bergman, områdeschef Bolidenområdet.

Han fortsätter:

– Sen ger det oss möjlighet att i framtiden hitta mer malm i området, vi är hoppfulla om att vi kommer hitta fler fyndigheter i närområdet, i befintliga gruvor och runtomkring, vi är jätteglada.

Om Bolidens ansökan blir godkänd kommer man inleda produktionsökningen under 2023. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.