Genrebild. Bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: TT/Tomas Oneborg

Glutenintolerant serverades gluten på restaurang i Skellefteå – kommunen polisanmäler händelsen

Publicerad

En glutenintolerant person serverades mat med mjöl i på en restaurang i Skellefteå – och fick våldsamma kräkningar.
Nu har kommunens miljöinspektörer polisanmält händelsen.

SVT har tidigare rapporterat om en glutenintolerant restaurangkund i Skellefteå som serverades gluten trots flera påtryckningar. Detta resulterade i en allergisk reaktion med våldsamma kräkningar som följd.

Den restaurangen är en av tre i kommunen som de senaste fem åren polisanmälts av Skellefteå kommuns miljöinspektörer.

En polisanmälan ska göras om en restaurang med tydlig oaktsamhet eller med uppsåt har framkallat en allergisk reaktion hos en kund. Det kan handla om att kunden berättar om en allergi och trots flera påtryckningar ändå serveras något som innehåller allergenen.

– Vi är skyldiga att anmäla när det inträffat något allvarligt men det är ganska sällan som det faktiskt sker efter en allergisk reaktion. Det brukar vara svårt att visa om reaktionen skapats av oaktsamhet eller med uppsåt, säger Sandra Wallström, miljöinspektör inom livsmedelskontroll vid Skellefteå kommun.

Stort mörkertal: ”Berätta för oss”

Trots att anmälningarna är relativt få betyder det inte att det saknas fall där personer drabbats av allergiska reaktioner. Snarare är det så att inspektörerna inte får reda på när de inträffat, vilket ökar på mörkertalet.

– Vi hoppas att vi får veta mer och att vi får ta del av fler anmälningar men det sker för sällan, det är jättebra om man som kund hör av sig till oss när det inträffat något. Det gör att vi kan rikta kontrollen dit den hör hemma, säger Wallström.

Uppelever ni att allergier tas på tillräckligt stort allvar? 

– Många är duktiga och tar det på allvar. Generellt kan jag absolut inte säga att det är dåligt, men det är alldeles för många som brister ändå. Det krävs så lite av verksamheten och det kan få så stora konsekvenser för den enskilde. Det kan innebära sjukhusvistelser och i vissa fall kan allergiska reaktioner vara livshotande. Visst finns det lite nonchalans men även en del okunskap skulle jag säga, säger Sandra Wallström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.