Miljonbelopp till utredning av el-tåg mellan Hällnäs och Storuman Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vill elektrifiera järnvägen mellan Hällnäs och Storuman

Uppdaterad
Publicerad

I dag dras tågen mellan Hällnäs och Storuman av diesellok. Det vill Region Västerbotten ändra på och satsar därför miljonbelopp på att utreda en elektrifiering av sträckan.

Trafikverket har fått i uppdrag att genomföra en förstudie om elektrifiering av tågsträckan Lycksele-Storuman. Region Västerbotten har beviljat medlen som uppskattningsvis kommer att kosta nio miljoner kronor, vara tre miljoner finns kvar sedan Trafikverket tidigare utredde delsträckan Hällnäs-Lycksele.

–Det här är ett jätteviktigt projekt. Både persontrafiken och frakt av till exempel timmer skulle ske med klimatsmarta elektriska tåg i stället för dieseltåg. Att elektrifiera Tvärbanan är en nödvändig hållbarhetsåtgärd som gynnar hela Sverige, säger Rickard Carstedt (S), regionråd vid Region Västerbotten.

Vill vara proaktiva

Det är hård konkurrens om medlen för utveckling av infrastruktur i landet och för att ligga bra till när beslut tas om den nationella transportplanen, vill man från Region Västerbottens sida vara väl förberedda. En komplett studie av elektrifiering av hela banan är både till hjälp när beslut ska tas, samt till hjälp att påskynda ett eventuellt genomförande av elektrifieringen.

–Vi var nära att komma med senast. Vi vill hjälpa till att dra igång processen genom att utreda och göra det vi kan från vår sida, säger Rickard Carstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer