Sorsele kommun ska inrätta en ny kulturskola som drar igång redan till höstterminen. Foto: Tommy Forsgren / SVT

Miljonsatsning på ny kulturskola i Sorsele

Uppdaterad
Publicerad

Sorsele har avsatt omkring en miljon extra i kulturbudgeten. Detta innebär att man nu satsar på en kulturskola som ska öppnas redan till höstterminen.
– Det finns ett stort intresse för det här, säger Pär Röckner, kultur- och fritidschef Sorsele kommun.

I Sorsele kommun har man valt att satsa extra på kulturen. I kulturbudgeten har det avsatts en miljon mer än tidigare. Budgeten inrymmer dessutom en öppning av en ny kulturskola i kommunen.

– Både politiken och medborgarna önskar att få fler inriktningar för ungdomar både på skoltid och fritid. Det är den satsningen vi genomför nu, säger Pär Röckner, kultur- och fritidschef i Sorsele kommun.

Två heltidstjänster ska tillsättas

Bland några av inriktningarna som ska finnas på skolan är musik, dans, teater och film. Just nu pågår rekrytering av både lärare och elever. Totalt ska det tillsättas två nya heltidstjänster.

– Vi har haft sökande från hela Sverige, säger Pär Röckner och fortsätter:

– Det är många som vill vara med och utveckla det här och vi är väldigt öppna eftersom det är helt nytt för Sorsele kommun. Det är en spännande resa vi kommer göra.

Prova-på-dagar

Nu väntar prova-på-dagar för att ungdomarna och deras föräldrar ska få en bild av vad skolan erbjuder och skolstart är planerad redan till hösten.

– Det här är en fråga vi har jobbat mycket med. Vi tror att det är viktigt för våra ungdomar, och för kommunens attraktivitet och framtida utveckling av kommunen, säger kommunalrådet Kjell Öjeryd (V) i ett pressutskick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer