Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ministern Paulina Brandberg kommer att följa utredningen om dödsfallen på Northvolt nära. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Ministern kommenterar dödsfallen bland Northvolt-anställda: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer dog kort efter sina arbetspass på batterifabriken Northvolt. Nu kommer regeringen att hålla koll på företaget.

– Det är viktigt att vi har ett tryggt och säkert arbetsliv i Sverige och att alla arbetsgivare tar de här frågorna på väldigt stort allvar, säger biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) till SVT.

Polisen menar att Per-Håkan Söderström, 59, det senaste dödsfallet, kan ha utsatts för någon form av exponering.

Uppgiften om exponering gör att polisen nu även har öppnat de tidigare stängda utredningarna kring de två föregående dödsfallen, vilket ministern välkomnar.

Anställda dog efter arbetspass på Northvolt i Skellefteå

– Det är fruktansvärt att tre person har dött i anslutning till sina arbetspass och det är såklart jätteviktigt att vi nu får klarhet i vad som har hänt, säger Brandberg.

– Det är viktigt att veta vad som orsakade dödsfallen, dels för de anhöriga, men också för det större arbetet – hur vi ska förebygga att något liknande händer igen.

”Viktigt att följa detta nära”

Sverige har en nollvision gällande dödsfall på arbetsplatsen och det är Arbetsmiljöverket som ansvarar för målet. Regeringen ser dock anledning att även de ska hålla koll på Northvolt.

– Som minister lägger jag mig inte i enskilda fall men jag har det övergripande ansvaret i Sverige för att förebygga den här typen av problem och det är därför viktigt för mig att följa detta nära, säger Paulina Brandberg.

Ministern ska besöka

Paulina Brandberg skulle besöka batterifabriken redan efter det första dödsfallet i vintras men det ställdes in efter sjukdom. Nu planerar hon att besöka fabriken efter sommaren för att se hur de arbetar kring säkerhet.

– Jag tycker det är viktigt att komma ut till Northvolt och se hur de arbetar i de här frågorna, säger Brandberg.

Hon vill inte besöka fabriken tidigare då hon vill låta utredningen ske i lugn och ro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anställda dog efter arbetspass på Northvolt i Skellefteå

Mer i ämnet