Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Stabbfors, gruppchef för miljöbrott i polisregion Nord, berättar varför de startade en ny utredning kring de tre dödsfallen på Northvolt i Skellefteå. Foto: Northvolt, Lukas Deininger/SVT

Dödsfall bland anställda på Northvolt i Skellefteå – utreds av polis

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i Skellefteå har hittats döda efter arbetspass på batterifabriken Northvolt i Skellefteå. Polisens miljöbrottsenhet har nu inlett en utredning.

– Det finns en viss indikation på att det har varit någon form av exponering, säger Johan Stabbfors, gruppchef för miljöbrott i polisregion Nord.

Tidningen Norran var först med att berätta om utredningen kring dödsfallen.

I januari hittades en 33-årig man död i sin säng efter ett kvällspass på Northvolt. Mannen jobbade som städare åt företaget Sodexo. En månad senare påträffades en 19-åring, som jobbade på fabriken, död i sin säng.

Anställda dog efter arbetspass på Northvolt i Skellefteå

Tre dödsfall på kort tid

I juni hittades en man i 60-årsåldern i Skellefteå död på sin balkong efter ett arbetspass på Northvolt.

– Det är tre dödsfall inom en ganska kort period och det finns en viss indikation på att det har varit någon form av exponering i det sista fallet, enligt muntliga uppgifter, säger Johan Stabbfors, gruppchef på utredningsgruppen för miljöbrott.

Utredning lades ner

De två första dödsfallen utreddes av polis i Skellefteå och rubricerades som dödsfall utan misstanke om brott. De avfördes till sist eftersom inget tydde på brott.

– Vi har ingen misstanke men vi börjar om från början. Vi vill se om det har begåtts brott, därför ser vi över utredningarna en gång till.

Northvolt välkomnar utredning

Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt, säger i en skriftlig kommentar att företaget gjort egna utredningar av dödsfallen, som inte visat på någon olycka eller exponering.

– Vi välkomnar den här undersökningen för att ge så goda svar som möjligt till våra kollegors familjer. Polisen har redan gjort utredningar av de första två dödsfallen, och riktade ingen misstanke mot arbetsplatsen.

Även städföretaget Sodexo följer polisens utredning.

– I dagsläget finns det inget som tyder på att detta beklagliga dödsfall har någon koppling till arbetsplatsen. Om det trots att vi följer alla regelverk finns misstankar om att det finns något i arbetsmiljön som ligger bakom dödsfallen är det självklart mycket viktigt att det utreds, säger Eva Kristensson, kommunikationsansvarig på Sodexo.

Arbetsmiljöverket har i dagsläget inget ärende kopplat till de aktuella händelserna.

Northvolts kommentar i sin helhet:

Vi välkomnar den här undersökningen för att ge så goda svar som möjligt till våra kollegors familjer.

Polisen har redan gjort utredningar av de första två dödsfallen, och riktade ingen misstanke mot arbetsplatsen. Ingen person eller företag har heller delgivits misstanke för brott. Northvolt och Sodexos egna utredningar visade heller inte på någon olycka eller exponering för personerna, som arbetade i olika delar av det mycket stora fabriksområdet.

Den indikation som polisen nämnt angående det tredje dödsfallet är enligt deras uppgifter inte medicinsk, utan baserat på en muntlig spekulation.

Det är också viktigt att komma ihåg att Northvolt Ett är en arbetsplats där upp mot 5 000 personer arbetar dagligen. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik dör 1,5 personer per 1000 varje år i förtid, av saker så som hjärtfel och upptäckta eller icke-upptäckta sjukdomar.

Dessa fakta sammantaget tyder på att detta är ett tragiskt sammanträffande. Vi välkomnar därför, och kommer självklart stötta den här utredningen på alla sätt vi kan för att avsluta spekulationerna både för de anhöriga och våra kollegors skull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anställda dog efter arbetspass på Northvolt i Skellefteå

Mer i ämnet