Foto: Kim Svensson, veteranförbundet baskrarna.

Minnesmärke för veteraner invigt i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratals personer från Västerbotten har tjänstgjort i olika missioner runt om i världen. Inom räddningstjänst, blåljuspersonal, sjukhuspersonal och militär. I dag invigs ett minnesmärke i Skellefteå för de anhöriga som mist personer i tjänstgöring.

Tommy Ungh från Skellefteå tjänstgjorde som frivillig inom FN i Cypern under åren 1976–1978. Han lämnade in ett medborgarförslag till Skellefteå kommun om att man skulle skapa ett minnesmärke för att hedra veteraners insatser. Förslaget godkändes av kommunalfullmäktige i januari 2018 och under fredagen invigs minnesstenen vid Nordanås Värdshus nere vid Skellefteå älv. 

Sedan 1948 har 87 personer från Sverige gått bort i tjänstgöring utomlands enligt veteranförbundet uppgifter. Något man uppmärksammade vid invigningen i dag.

– Minnesstenen och platsen vid älven passar bra tillsammans, för att minnas de veteraner som inte är med oss längre, säger Per Lennartsson, kommunikationschef veteranförbundet.

Veteranmarschen mellan Skellefteå och Piteå

I samband med invigningen av minnesmärket hålls en veteranmarsch mellan Skellefteå och Piteå, ett 50-tal personer som vill uppmärksamma veteraner som tjänstgjort vandrar och förväntas vara framme på festivalen Piteå dansar och ler vid klockan 20.00 ikväll.

– Folk kommer fram och hälsar och undrar vad vi gör. En del i gruppen är fortfarande i militär tjänstgöring och har uniform på sig, andra är civilklädda. Vi gör det här marscherna över hela Sverige eftersom de finns veteraner över hela landet. Marschen är till för att de ska få de erkännande och respekt för de har gjort, säger Per Lennartsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer