• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Henrik Ragnvaldsson, rektor Dragonskolans Elitidrottsgymnasium, berättar att man jobbar mer förebyggande nu. Foto: Tommy Forsgren / SVT

Minskade på träningen – fick bättre resultat

Uppdaterad
Publicerad

Elitidrottsgymnasiet på Dragonskolan i Umeå har varit förskonade från allvarliga ryggskador hos ungdomarna. Man har de senaste åren jobbat förebyggande och faktiskt dragit ner på träningstimmar för att undvika skador. Med teori- och teknikövningar, egen sjukgymnast och tätt samarbete med elevernas föreningar har man nått positiva resultat.

För en handfull år sedan reagerade Dragonskolan, eftersom främst tjejer drabbades av korsbandsskador. Då startades samarbete med dåvarande landstinget och även idrottsmedicin. Nu får alla idrottseleverna en ordentlig genomgång när de börjar. Bland annat scannas de i en helkroppsröntgen för att upptäcka skador.

Två dagar i veckan har elitidrottseleverna tillgång till sjukgymnast, vilket gör att man tidigt kan sätta in åtgärder.

– Tidigare la vi pengar på medicinsk service när eleverna väl gått sönder. Nu lägger vi istället pengarna på en anställd sjukgymnast som kan vara ett stöd till tränarna och eleverna för att de snabbt ska få hjälp, säger Henrik Ragnvaldsson, rektor Dragonskolans Elitidrottsgymnasium.

Viktigt med balans

Ryggproblem hos eleverna är något rektor Henrik Ragnvaldsson är väl bekant med då han själv drabbades av diskbråck under sin tid som aktiv idrottare. Enligt honom gäller det att vara lyhörd då eleverna mognar i olika takt och framför allt ge dem verktyg för att hantera det.

Ofta handlar det om att ungdomarna bygger muskler för snabbt, alternativt för långsamt.

– Det är ju ungdomar som växer. Kör man för mycket styrka blir det lätt en obalans. Vissa muskler blir starkare än andra, vilket ofta ger en bäckenfällning som ofta ger symptom som smärtor i ländryggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.