Varannan ungdom som elitidrottar får problem med ryggen

Uppdaterad
Publicerad

Närmare varannan ungdom som idrottar har eller har haft problem med ont i ryggen. Värst drabbade är de som elitsatsar och tränar minst sex timmar i veckan. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Det är vanligare att elitsatsande ungdomar får problem med ländryggen än övriga. Vilken idrott ungdomarna utövar verkar inte spela någon roll, men avhandlingen visar tydligt att besvären är vanligast bland elitsatsande ungdomar som tränar mer än sex timmar i veckan.

– Och får man ont i ryggen så finns det också risk att man dragit på sig någon skada, ofta belägen i ländryggen och i kotsystemet, säger Claes-Göran Sundell, doktorand vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet.

Forskaren Claes-Göran Sundell. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Stressfrakturer ”överraskande” vanliga

Studien visar att hos nio av tio av de ungdomar som undersöktes för ländryggproblem fanns en strukturell förklaring till besvären. Den vanligaste skadan var stressreaktion eller stressfraktur i ländryggen. Att stressfrakturer var så pass vanligt hos elitsatsande ungdomar med ryggont kom som en överraskning.

– Just att det var så vanligt med den här typen av skada, en fraktur, det överraskade oss, säger Claes-Göran Sundell.

”Överbelastningsskador bland unga är oroande”

2017 visade en avhandling från Karolinska institutet att elitidrottande ungdomar på landets riksidrottsgymnasier löper stor risk att skada sig. Varje vecka var i snitt tre av tio ungdomar skadade. Och enligt Joakim Törn, läkare som arbetar med Riksidrottsförbundets elitidrottsstöd, är detta viktigt att jobba med:

– Överbelastningsskador bland unga är oroande och vi måste öka medvetenheten kring detta, just när det gäller unga vet vi att det händer mycket i kroppen under puberteten och därför är det viktigt att träningen anpassas efter individen, säger han.

– Det är också viktigt att titta brett och även ha koll på faktorer som sömn, kost, stress och återhämtning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.