Niclas Bromark ser risker med att specialisera sig för tidigt. Foto: SVT/Arkiv

Idrottsförbundet ser allvarligt på rapport om ryggskador bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottens idrottsförbund ser allvarligt på att många ungdomar som idrottar får ryggproblem. Bilden stämmer väl överens med signaler som de får – att det är en väldigt hög skadebelastning generellt på unga idrottare som är på väg in i en elitkarriär.

Efter att en ny avhandling från Umeå universitet visar att närmare varannan idrottande ungdom har eller har haft problem med ont i ryggen så reagerar nu länsidrottsförbundet i Västerbotten.

– Det är ett oroväckande forskningsresultat. Vi behöver ta det på stort allvar, säger länsidrottschef Niclas Bromark på Västerbottens idrottsförbund.

Enligt forskningen är det vanligare att elitsatsande ungdomar får problem med ländryggen än övriga. Bromark ser risker med att specialisera sig för tidigt.

– Det finns mycket forskning som pekar mot att om man håller sig generell och tränar många olika saker så får man en kropp som håller längre, säger han.

Bör fundera på aktiva åtgärder

Niclas Bromark tycker att forskningsresultatet om ryggskador bland ungdomar är så pass allvarligt att man bör fundera på aktiva åtgärder. Enligt honom är receptet att jobba förebyggande. Han pratar om tre steg för att minska skaderisker på sikt:

• Det första handlar om att se till att våra barn och ungdomar får rätt grundträning från början. Det finns ganska tydlig forskning som visar att om man kan rätt rörelser från början är det i sig en skyddsfaktor, säger han.

• Sen jobbar vi löpande med att utbilda ledare i olika skadeförebyggande metoder. Det är ändå i idrottsföreningar man varit innan man kommer till ett elitgymnasium. 

• Det tredje handlar om att hjälpa föreningar med bättre långsiktiga och hållbara processer för fysträning, tester och för uppföljning. Vi kan uppleva att vissa föreningar har goda förutsättningar för det, medan andra inte har det. Där vill vi jobba med att skapa de förutsättningarna för alla, säger Niclas Bromark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.