Hör bonden Pär Antonsson berätta om jordbruksstödets betydelse Foto: SVT

Minskat jordbruksstöd från EU oroar bönder: ”Det är avgörande för oss”

Publicerad

EU:s jordbruksstöd är en viktig inkomst för många av länets lantbrukare.
Men EU-kommissionen vill minska stödet – något som oroar bönderna.
– Det är avgörande för oss, annars går vi inte runt, säger mjölkbonden Per Antonsson.

Drygt 300 miljoner kronor delades i fjol ut till Västerbottens bönder i EU-stöd. En av de som varje år söker jordbruksstöd och får ersättning via både direktstöd och landsbygdsprogrammet är mjölkbonden Pär Antonsson i Övre Bäck, söder om Skellefteå, som sedan 2003 driver gården med sin familj.

– Jag känner mig lite orolig. Men jag hoppas ju också att våra svenska politiker kan kamma till sig för vi har en livsmedelsstrategi som politikerna skrivit under att svensk produktion ska öka och blir det mindre pengar i plånboken för oss bönder så blir det ingen ökad produktion, säger Pär Antonsson.

”En betydande summa”

Budgeten för 2021-2027 är ännu inte klubbad men om den minskning som föreslås går igenom skulle det innebära en förlust på drygt 120 000 kronor, pengar som är viktiga.

– Ja det är ganska mycket pengar det är det. Det är ändå en betydande summa, säger Pär Antonsson.

Står ni och faller med det?

– Det gör vi nog inte men kommer det inte in pengar från någon annanstans så kan det bli svårt framöver. Det går inte direkt att spara för man måste ha något att bygga en buffert på, säger Pär Antonsson som berättar att det fortfarande råder en ovisshet om utgången.

Enligt honom påverkar inte det minskade jordbruksstödet bara bönderna själva utan även konsumenterna. I klippet ovan kan du höra honom berätta om betydelsen av stödet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet Västerbotten 2019

Mer i ämnet