Totalt hittade tullen 20 paket med totalt över 7 000 narkotikaklassade tabletter. Foto: Tullen

Misstänkt knarkliga åtalas – smugglade tramadol med posten

Uppdaterad
Publicerad

Tullen har nystat upp en stor smugglingshärva i Västerbotten. En man i 40-årsåldern misstänks tillsammans med sina tre personliga assistenter ha beställt hem stora mängder narkotika från bland annat Indien och Storbritannien.
– Vi tror att vi har stoppat en distributör av narkotika här i Umeå och Skellefteå, säger åklagaren.

Under två månader under 2017 beslagtogs totalt 20 paket med knark i tullen på Arlanda i Stockholm. Paketen hade skickats från Indien, Storbritannien, Schweiz och Singapore, och var adresserade till två kvinnor och två män boende i Umeå och Skellefteå. Totalt innehöll paketen nästan 7 000 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol.

Åklagaren hävdar att mannen i 40-årsåldern från Umeå, tillsammans med sina personliga assistenter smugglat in och sålt knarket. 

– Kopplingen mellan personerna är att tre av dem jobbat som personlig assistent åt mannen. Mitt påstående är att han har datakunskap och att han har beställt narkotikan, och att de andra personerna sålt narkotikan, säger Andreas Nyberg, kammaråklagare.

Avlyssnades: ”Fick tillslut sätta stopp”

Tullen har haft span på personerna och avlyssnat deras telefoner för att samla på sig bevis.

– Det har varit väldigt intensivt. Vi tror också att det pågått innan och att det även skulle ha fortsatt efter. Till slut fick vi ta ett beslut att sätta stopp för pågående brott. Så efter en tids avlyssning gjorde tullen ett tillslag, säger Andreas Nyberg.

Personerna åtalas nu vid Umeå tingsrätt misstänka för narkotikasmuggling. Samtliga nekar till brott.

– Jag tycker att det är tillräckligt för att alla fyra ska dömas. Det är en omfattande bevisning mot personerna, säger Andreas Nyberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer