Åklagare Andreas Nyberg utgår från att det är ett vapen av denna typ, ett gevär i kaliber 22, som använts vid skjutningarna i Bygdeå. Foto: SVT

Misstänkte skytten i Bygdeå hotade poliser med kniv innan han sköts i benet

Uppdaterad
Publicerad

Mannen ska ha höjt en kniv mot två poliser som närmade sig honom.

– De beordrade honom att lägga ned den, men uppfattade att han kom emot dem för att attackera. Då sköt en av poliserna honom i benet från 3-4 meters håll, säger åklagare Andreas Nyberg.

Den misstänkte mannen är nu häktad för för två försök till mord samt grovt hot mot tjänsteman. Beslut om åtal ska väckas ska fattas senast den 31 augusti. Mannen vårdas fortfarande på sjukhus för skottskadan.

– Jag kan inte säga mer om hans tillstånd än att han deltog via länk från sjukhuset vid gårdagens häktningsförhandling, säger Andreas Nyberg.

Har licens för gevär av kaliber 22

Den misstänkte mannen har licens för ett gevär av kalibern 22 och åklagaren utgår från att det är det som har använts vid skjutningarna.

– Vi misstänker det. Och det har hittats minst en eller flera kulor i de båda beskjutna bilarna. Ingen fler har uppgett att de beskjutits, men vi kan inte utesluta det, säger Andreas Nyberg.

Mannen nekar själv till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.