Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Vårdgarantin uppfylls inte för tusentals länsbor

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten har bland de längsta operationsköerna i landet och de ökar snabbt. I mars hade drygt 2.200 länsbor väntat mer än 90 dagar på operation och passerat gränsen för vårdgarantin.

Vårdgarantin innebär att man har rätt att åka till något annat landsting och operera sig och skicka notan till landstinget i Västerbotten. Det här är en ökning med 500 patienter på två år.

– Det är jätteallvarligt. Speciellt sedan vi nu också ser att köerna för canceroperationer också har börjat öka. Patienterna i länet drabbas hårt, säger Nicklas Sandström (M), landstingsråd.

Kräver mer pengar

Nu kräver moderaterna mer pengar till operationer. Bland annat vill man lägga ned det försök som inletts med sextimmars arbetsdag för städpersonal i Skellefteå och spara på administrationen för att få loss pengarna.

– Det kan handla om ett antal miljoner som behövs. Vi har år efter år haft bland de längsta operationsköerna i landet tillsammans med Örebro, säger Nicklas Sandström.

Menar att personalbristen är problemet

Moderaterna lanserar sitt förslag i den kommande skuggbudgeten som presenteras om några veckor. Peter Olofsson (S), landstingsråd, menar att moderaternas förslag att lägga ned sextimmarsförsöket inte är seriöst.

– Vi har avsatt tre miljoner till det här, att påstå att det skulle fixa operationsköerna håller inte, säger Olofsson.

Han menar att det är bristen på operationspersonal i hela landet som är problemet.

– Vi är bekymrade över att köerna växer, men det handlar inte om pengar, utan personal, säger Peter Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.