Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Löwenhöök (M) Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Moderaterna kritiska till BB-beslut i Lycksele: ”Ohållbart”

Publicerad

I fredags kom besked om att Lycksele BB inte kommer att stänga i sommar, men moderaterna menar att socialdemokraterna bluffar eftersom det under tre veckor inte kommer gå att föda barn på sjukhuset, förutom i akuta fall.          

– I våra ögon kommer BB i Lycksele att vara stängt, men det är väl för att det finns personal som ställer upp för att hantera akuta förlossningsskeenden, säger regionfullmäktigeledamoten Andreas Löwenhöök (M).

Löwenhöök (M) menar att stängningen förra året skapade stor oro hos boende i inlandet. Årets beslut är en bluff enligt honom:

– Vi betraktar förlossningen som sommarstängd, säger han och fortsätter:

– Redan för ett år sedan lovade de politiskt styrande att ta tag i problemet men vi har inte sett någon konkret handlingsplan. Samtidigt har andra regioner lyckats ta fram en handlingsplan på drygt en månad, säger Andreas Löwenhöök (M), regionfullmäktigeledamot.

Handlingsplan på gång

Anna-Lena Danielsson (S) menar att en långsiktig handlingsplan är på gång. Hon menar att det är ett steg framåt att det finns barnmorskor i tjänst under de veckor i sommar som det inte kommer vara planerade förlossningar.

– Om man inte känner att man hinner till Umeå eller Skellefteå så har vi ju barnmorskor i tjänst dygnet runt, säger hon.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.