Maria Stockhaus (M) kallar rälsläggningen för valfläsk. Foto: SVT/Pressbild Riksdagen

Moderaterna kritiska till regeringens symbolhandling med rälsen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas talesperson i infrastrukturfrågor menar att dagens nedlagda räls som symboliserar starten av Norrbotniabanebygget är valfläsk.

– Norrbotniabanebygget är underfinansierat så det sjunger om det. De satsar på svindyra projekt som höghastighetståg istället för att finansiera norrbotniabanan och se till att faktiskt göra det helt klart, säger Maria Stockhaus som är infrastrukturpolitisk talesperson för Moderaterna.

”Kommer ta 30 år”

Hon menar att alla tre delsträckorna Umeå-Dåva, Dåva-Skellefteå och Skellefteå- Luleå är underfinansierade med närmare femtio procent.

– De duttar på med att bygga på alla tre delsträckorna samtidigt och på det sättet kommer det här att ta 30 år innan det står helt klart. Vi ser hellre att de första två delsträckorna blir fullt ut finansierade och färdigbyggda. Först då blir det trovärdighet i regeringens löften, säger Maria Stockhaus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.