Marsvinsrace: Här blir Molly Sveriges snabbaste marsvin

Det har varit fullt med fyrbenta smågnagare på Umåkers travbana i Umeå i helgen då SM för marsvin avgjorts. Trots att hon endast sprang 20 av 150 centimeter stod Molly från Arvidsjaur som segrare i marsvinsracet – och tog hem segern som Sveriges snabbaste marsvin.

Sveriges bästa gurkätare, marsvinsrace och smågnagare utklädda till superhjältar. Det är några av tävlingsgrenarna som avgjorts i helgen när Svenska mästerskapen för marsvin arrangerats i Umeå.

När finalen i marsvinsracet avgjordes lockades djuren med en gurkbit som satt fast på ett rep med hjälp av en klädnypa. Repet drogs sedan framåt för att locka marsvinen att gå. Det var dock lite si och så med framgångarna.

LÄS MER: Jakobina är landets vackraste marsvin – men hon syns knappt

Vann trots att hon vände på banan

Banan mätte 1,5 meter. Segrande Molly ”sprang” inte hela banan, utan bara två decimeter. Hon vände till och med ett par gånger och ville gå tillbaka till startplatsen. Men trots det räckte för att slå konkurrenterna Fred och Guernica och för att få titeln Sveriges snabbaste marsvin 2017.

– Hon är lite sprallig hemma på golvet. Hon är jättebusig och vill gärna röra på sig, säger 11-åriga Julia Neykova som äger Molly.

– Snabbast är hon då hon rymmer hemma. Då kan vi få leta länge för att hitta henne. Att hon skulle vinna, ja det trodde jag aldrig. Nu blir det att fira med lite marsvinsgodis, säger Julia Neykova.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer