Molntjänster slukar el – Umeåforskare: ”Bråttom att effektivisera dessa”

Uppdaterad
Publicerad

Världens datacenter förbrukar allt mer el, så pass att de inom åtta år ser ut att kräva nio procent av all elförsörjning. Nu hoppas forskare i Umeå hitta en lösning – med hjälp av artificiell intelligens. Se mer i klippet.

Industrin blommar i norra Sverige. Det kräver stora mängder energi. Samtidigt skjuter behovet av datacenter i höjden. Allt fler prylar kopplas upp mot nätet, eller så kallade molntjänster, och allt som sker online kräver energi. Nånstans står en server och snurrar för att erbjuda dessa tjänster.

– Just nu har norra Sverige ett överskott på el som kan skickas söderut, men med alla nya projekt och datacenter som byggs här kommer elkraften sugas upp. Det lämnar mycket mindre kvar att skicka söderut, säger Paul Townend på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

Ska hitta lösning

Nästa årtionde beräknas molntjänster världen över att kräva nio procent av all elförsörjning enligt forskarna. Därför är det bråttom att effektivisera datacentren. Men hittills har de inte haft tillgång till systemen.

– Molnindustrin är väldigt hemlighetsfull och det är svårt att veta vad de faktiskt gör, säger Paul Townend.

Nu öppnar Ericsson Research Data Center upp för forskare vid Umeå universitet. De kommer då åt data i realtid och hoppas kunna göra något åt den stora energiförbrukningen.

– Vi hoppas ha en stor inverkan, inte bara på klimatet utan även ekonomiskt. Vi kan spara företag en massa pengar, men också rädda miljön från väldigt skadliga utsläpp, säger Paul Townend.

I klippet: Så ska forskarna få ”molnen” att sluka mindre el

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.