Foto: TT

Momsen återbetalas till second hand-butikerna

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år behöver ideella second hand-butiker inte längre betala moms och de 200.000 miljoner kronor som affärerna fått betala i moms under 2015 kommer att betalas tillbaka.

Beskedet kommer från Fredrik Olovsson, socialdemokratisk ordförande i riksdagens finansutskott, skriver Sveriges Radio.

Det var en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från 2013 som innebar att de tidigare momsbefriade second hand-butikerna skulle vara tvungna att betala 25 procent moms.

I Västerbotten finns ett tjugotal ideellt drivna secondhandbutiker som samlat in pengar till behövande ändamål. Röda Korset i Umeå var en av många organisationer som efter domstolsutslaget meddelade att de var tvungna att lägga ned sina butiker.

Politiker ändrade sig

Efter hård kritik svängde den socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson i frågan och lovade att momsen skulle tas bort. Nu står det alltså klart att även den moms som betalats in under året kommer att betalas tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.