Mona Skoglund var en av passagerarna som fick vinschas från Holmöfärjan. Foto: Mona Skoglund/SVT

Mona evakuerades med helikopter: ”Gungade något djävulusiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsförmiddagen drabbades Holmöfärjan av ett motorhaveri utanför Umeå med fyra passagerare ombord. En av dem var Mona Skoglund, som menar att det inte är första gången färjan strulat.

Problemen började efter att färjan lämnat Holmön vid 10-tiden. En bit in på färden kände passagerarna lukten av bränd olja innan brandalarmet gick igång. Snart därpå lade motorn av.

– Det lät precis som att den skar och vi började driva, säger Mona.

Tillsammans med tre andra fick hon evakueras från båten med helikopter.

– Själva vinschandet gick lugnt till. Det är klart att det gungade något djävulusiskt men det gick bra. Vi är hemma nu och har fått bra hjälp. Kaptenen var lugn och gjorde vad hon kunde, det är ju inte hennes fel. Men tänk om det varit mer folk på färjan, hur illa det hade kunnat gå.

Enligt Mona är det inte första gången det varit problem med Holmöfärjan.

– Vi har en av Sveriges sämsta färjor. Det är verkligen ingen trygg båt.

Trafikverket: ”Ett äldre fartyg”

Claes Tyrin, tjänsteman i beredskap vid Trafikverkets färjerederi, berättar att färjan varvats för bara några veckor sedan.

– Varvsöversyn har skett precis enligt anvisning och det fanns inga fel då. Det här är ett haveri på maskineriet som kommit helt plötsligt.

Är det första gången det händer?

– Nej, jag vet att det har varit tekniska problem förut. Det är ett äldre fartyg så det finns flera saker som kan krångla och vi jobbar hårt med att något sånt här inte ska kunna hända.

”Jobbar hårt med säkerhetsbiten”

Nu ska färjan bogseras till Holmsund där den kommer att genomgå en teknisk inspektion.

– Men det här berodde inte på bristande underhåll. Vi jobbar hårt med säkerhetsbiten och skulle aldrig släppa iväg färjan om vi inte tror att den är 100 procent, säger Tyrin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.