Se färjan inifrån räddningshelikoptern Foto: Thomas Skoglund, privat

Se bilder från sjöräddningen utanför Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dramatiskt när Holmöfärjan utanför Umeå drabbades av motorhaveri under lördagen. Fyra passagerare fick vinschas av båten med helikopter. Passageraren Thomas Skoglund fick en del av räddningsaktionen på film.

– Jag åkte upp först. Det är första gången jag vinschats upp i helikopter. Första och sista hoppas jag, säger Thomas Skoglund. 

Han berättar om en spektakulär räddning. Det var sån sjögång att det var svårt att röra sig ombord. När motorn la av blev det betydligt värre då vågorna kom rakt från sidan.

– Man ser på filmen hur båten vickar fram och tillbaka, säger han.

Tur i oturen

Enligt Thomas dog motorn tvärt ute till havs och båten låg sedan och drev för en stund.

– Det luktade bränd olja och brandlarmet gick igång. De sa att det var vattenånga, men så luktar inte vattenånga. Sen blev det tvärstopp, så den måste ha skurit. 

Nu gick räddningsinsatsen bra. Men Thomas Skoglund menar att det var tur i oturen.

– Nu var vi bara fyra stycken ombord. Hade det varit 150 pers, eller hundar, barn och gamlingar med, då jävlar hade det kunnat sluta värre, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.