Niklas Jonsson såg sin ren skjuten på en bild tillsammans med en toppolitiker i Ungern. Hör honom berätta i klippet här ovan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kräver strängare straff efter renskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Renägaren Niklas Jonsson fick plötsligt se en bild på en av sina renar som ligger död på marken. Ovanför renen sitter en ungersk toppolitiker som misstänks ha skjutit den. Nu kräver Svenska samernas riksförbund att straffet för renskjutningar skärps.

Polisen i Västerbotten har fått in en polisanmälan om renstöld. Det efter att den ungerska tidningen Magyar Nemzet avslöjat att en toppolitiker varit i Sverige och skjutit en ren.

Renen tillhör Niklas Jonsson, Grans Sameby, i Västerbotten.

– Det är som att jag vore en bonde och någon sköt min ko, säger han till SVT.

Här syns Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjén tillsammans med Niklas Jonssons skjutna ren. Foto: SVT.

Niklas är besviken på ”jakten”, som troligen arrangerats av någon utomstående.

– Det är mina djur och min verksamhet. Jag ser jätteallvarligt på det här, säger han.

Nu vill Svenska samernas riksförbund att lagen ändras. Eftersom att en ren ses som en ägodel är brottet att betrakta enbart som stöld.

– Vi vet att renskjutningar förekommer. Vi vill att det ska bli lika kännbart som med tjuvjakt, säger Gudrun Kuhmunen som är vice ordförande i SSR, Svenska samernas riksförbund, till Sameradion och SVT Sápmi.

Renägaren Niklas Jonsson tror att bilden är tagen 2016. Han är förvånad över att jakten hos polis rubriceras som misstänkt stöld. Han vill att det utreds om det finns jaktbolag som tjänar pengar på den här sortens jakt.

Enligt Niklas Jonssons egna efterforskningar verkar det inte vara första gången någonting liknande inträffar.

Polisen utreder skjutningen – som stöld

Polisen som håller i förundersökningen är förtegen men arbetar med att undersöka de bilder och filmklipp som skickats in.

– Det rubriceras som misstanke om stöld, bekräftar Fredrik Skytt som är förundersökningledare.

För Niklas har veckan varit intensiv. Telefonen har gått varm. Han har hamnat i blickfånget för många europeiska medier på grund av bilden.

– Det ringer både från Ungern och olika delar av Sverige. En del intresserar sig mer för ungersk politik än för historien om renen. Det pågår visst en valrörelse där nere, säger Niklas Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer