Foto: SVT

Möt ”Afghanistans röst” – Farida Mahwash

Uppdaterad
Publicerad

Hon kallas för ”Afghanistans röst”, beskrivs som en av de mest älskade sångarna i hela Centralasien och är den första kvinna någonsin som fått hederstiteln ”Ustad” – mästare. Igår höll hon konsert i Skellefteå.

Farida Mahwash, som hunnit bli 72 år, har gjort otaliga konserter och synts flitigt i radio och TV världen över. Inom ramen för FeminEast festival har Riksteatern bjudit in henne till Sverige där hon genomfört konserter även i Stockholm och Göteborg.

– Det är fantastiskt att få komma hit eftersom människor är så varma och vänliga, konstaterar den nu 72-åriga stjärnan innan hon ska äntra scenen på Västerbottensteatern som är fullsatt.

Skuggan av krig

Och det är kanske inte så konstigt att hon reflekterar över just det eftersom hon själv verkat under långa tider i skuggan av krig och människor som inte är snälla med varandra. På 1990-talet fick familjen politisk asyl i USA och Farida Mahwash har ägnat sitt liv och gärning till att försöka vara ett föredöme för framförallt andra afghanska kvinnor, vars röster inte hörs.

– Inom musikbranschen i Afghanistan är de stolta och glada över att jag fick den här hederstiteln som tidigare varit förbehållen män, berättar sångarmästaren.

Att hon är en stor kändis utanför Sverige är tydligt i det gensvar Farida Mahwash får av publiken som väl känner sångerna, och det är många som drömt om att få träffa henne. Hör om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.