Hör vad hygienläkaren själv tycker om att allmänheten ska bära munskydd eller inte. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Daniel Marklund/SVT

Munskydd för allmänheten eller inte – så tycker hygienläkaren

Uppdaterad
Publicerad

På sjukhusen och vård- och omsorgsboenden i Umeå och Skellefteå ska personal numera bära munskydd. Men hur ska då allmänheten tänka kring att använda munskydd? SVT frågade hygienläkaren Anders Johansson.

Den 4:e november beslöt Region Västerbotten att öka användandet av munskydd hos vårdpersonal på sjukhusen i Umeå och Skellefteå. Det innebär att den som besöker sjukhusen kommer möta personal som bär munskydd på de flesta avdelningarna.

Sen tidigare har personalen och besökare på boenden i Umeå haft munskydd, nu är det även infört i Skellefteå.

– Det förekommer att man kan smitta någon med covid-19 innan man får symptom, även om det är ovanligt. Ett sätt att försöka minska den risken är att använda ett kirurgiskt munskydd, säger Anders Johansson, hygienläkare vid Norrlands universitetssjukhus.

Anledningen till det snabba införandet av munskydd för personal inom vårdyrkena är den senaste tidens ökade smittspridning i samhället. Men trots den tydliga strategin för att minska risken för smittspridning inom vården så finns inga sådana rekommendationer för allmänheten.

– Det har diskuterats jättemycket i Sverige och vad jag vet finns det ingen sådan plan, säger Johansson.

I klippet ovan hör du vad hygienläkaren själv tycker i frågan om att allmänheten ska bära munskydd eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.