Julia Nilsson, arbetsterapeut rehabenheten vård- och omsorg Skellefteå. Foto: Marit A Israelsson

Munskydd på för både personal och anhöriga i vård- och omsorg i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag ska personal på Skellefteå kommuns vård- och omsorgsboenden använda munskydd när de jobbar. Anhöriga som vill göra besök ska också ha munskydd med sig när de kommer till boendet.

Smittspridningen ökar rejält i Sverige såväl som i Skellefteå och finns nu bland annat på ett boende.

– Vi ser också ett ökat antal fall bland medarbetarna, konstaterar Ejja Häman Aktell som är chef för vård- och omsorgen i Skellefteå.

Kommunen har totalt 52 verksamheter och 20 boenden totalt och det arbetas för att säkra upp så att finns tillräckligt med munskydd. Men det handlar också om att all personal ska lära sig själva hanteringen kring munskydden.

– Det är ju inte helt enkelt och nu är det ju viktigt att medarbetarna också ser till att ta raster för det är då munskydden byts, berättar Ejja Häman Aktell.

Enligt henne går det ungefär 4-7 munskydd per person och arbetspass och klippet berättar arbetsterapeut Julia Nilsson om hur hon tänker kring att ha munskydd på jobbet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.