Foto: SVT

Misstänkte imamen förde över miljoner av förskolans pengar – utan att bokföra

Uppdaterad
Publicerad

Miljonsummor har överförts till olika privatpersoner från det muslimska förskolekooperativet Bilaal utan att bokföras. Den som hållit i pengarna – i rollen som kassör – är den imam från Umeå som greps av Säpo i början av maj och nu riskerar utvisning. 

Det är Skatteverket som för ett år sedan granskat personalkooperativets bokslut för åren 2015-2016 och funnit stora brister, något som Västerbottens-Kuriren var först med att rapportera. Personalkooperativet har förskoleverksamhet i Umeå, Gävle samt Söderhamn. Det handlar om intäkter från Umeå och Gävle kommun som inte helt bokförts samt en mängd transaktioner till både styrelsemedlemmar och privatpersoner.

– Skatteverkets beslut har överklagats och det finns mycket i beslutet. Därför kan vi inte kommentera ärendet så länge domstolsprocessen pågår, svarar Magan Barre, ordförande för personalkooperativet Bilaal i ett mail till SVT.

Två miljoner som inte bokförts

Skatteverket konstaterar att det under den aktuella tidsperioden gjorts överföringar med drygt två miljoner kronor till olika privatpersoner, som inte bokförts. Vid närmare hälften av överföringarna har ingen person kunnat knytas till de kontonummer som pengar överförts till.

– Vi har inte kollat varje kontonummer utan lagt över det på föreningen och de har inte kunnat ge oss namnen, så vi har ansett att det är lön och lagt på dem arbetsgivaravgifter, säger Magnus Eriksson vid Skatteverket.

– Vi vet vilka som har fått pengarna. Samtliga överföringar har gjorts via bankkonto till personer som är bosatta i Sverige och har bankkontonummer, svarar Bilaals ordförande Magan Barre i ett mail till SVT.

Har ni fått tillbaka pengarna som lånades ut?

– Det är förtidigt att ge tydliga svar eftersom det pågår en utredning i olika instanser men en del av lånen har återbetalats och resterande måste återbetalas på sikt, skriver Magan Barre.

”Lånade hit och dit”

I en skrivelse till Skatteverket menar kooperativet att de har litat helt och hållet på kassören, men att det visat sig vara en naiv syn. 

”Han ställde upp och lånade hit och dit i god tro att han ska få tillbaka pengarna som han ska sedan sätta till sin rätta”, skriver ordföranden.

Avsatte från styrelsen

Efter Skatteverkets granskning plockades imamen bort från rollen som kassör men hade kvar sin plats i styrelsen. En dryg vecka efter att han tagits i förvar av Säpo gjordes en rockad och han är sedan den 9 maj inte längre med.

– Det pågår en utredning av en allvarlig karaktär därför har styrelsen fattat beslut att avsätta honom, skriver Barre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet