Mycket folk när kungen höll tal. Foto: Pär Andersson

Mycket folk när kungen besökte Vilhelmina

Publicerad

Under lördagen anlände Kung Carl XVI Gustaf till Vilhelmina. På eftermiddagen besökte han firandet Wilhelmina Winter Weekends 20-årsjubileum.

På förmiddagen landade planet med den kungliga besättningen. Därefter följde tre lokala företagsbesök och skotertävlingen innan kung Carl XVI Gustaf gjorde storstilad entré i ett ånglok för att delta i firandet av Wilhelmina Winter Weekend. Folk gick man ur huse och på plats kryllade det av besökare.

Denna helgen firas även Inlandsbanan som fyller 100 år som är en anledning till kungens besök. Februari 1918 är en viktig milstolpe i ortens historia, då invigdes den nya järnvägen till Vilhelmina.

Inlandsbanan sågs som en investering som skulle stärka Norrland och Sverige i och med att det blev lättare att ta tillvara naturtillgångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.