Myggor tar ton på Norrlandsoperan i nya verket Mosquito County

Publicerad

I det nyskrivna stycket Mosquito County möts Norrlandsoperans symfoniorkester och mer ovanliga musiker – såsom myggor, sidensvansar och hackspettar.

– För mig är ljud, oavsett om det kommer från traditionella instrument eller andra objekt, intressanta att använda som grund till att skapa, säger Anders Lind, konstnärlig lektor vid Umeå universitet och tonsättare av verket.

Anders Lind använder ofta elektroniska element i sina musikaliska verk. I aktuella Mosquito County har han bearbetat ljud från den norrländska naturen elektroniskt och förvandlat de till musikaliska toner.

De har sedan vävts samman med traditionell orkestermusik, för att ge ljuden från bland annat myggor och älvar en ny innebörd.

– Jag hoppas det kan sätta igång nya reflektioner kring de ljud som man omger sig med. När jag sitter och jobbar med de här ljuden tänker jag inte att det är en mygga, utan att det är ett instrument som jag försöker plocka musikaliska nyanser ur som det kan vara kul att jobba med, säger Anders Lind.

Spänning inför premiären

Under torsdagen uppfördes verket på Norrlandsoperan i Umeå. Norrlandsoperans symfoniorkester leds av dirigenten Emilia Hoving.

– Det känns spännande med ett liveframförande och jag känner mig privilegierad att få vara med i det här sammanhanget, säger Anders Lind.

Hör hur det låter i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.