Bilden till vänster visar en handske som återfanns i närheten av brottsplatsen Foto: Polisen & Samuel Pettersson/TT

Över 20 personer kan ha sett Ersbodaskjutningen

Publicerad

I januari i år möttes två grupperingar upp på Ersboda med anledning av en narkotikarelaterad skuld. Kort därefter uppstår tumult på platsen och flera skott, som dödade en person och skadade tre, avlossas. Detta uppges i förhör med vittnen och inblandade.

Vid 23-tiden den 23 januari i år sköts en person till döds och tre skadades på Ersboda i Umeå. Sedan dess har en långdragen utredning pågått med flera olika misstänkta personer som efterhand har släppts. I augusti i år greps en man i 30-årsåldern som i september åtalades misstänkt för mord och mordförsök.

Grupperingar möttes upp

Enligt förhör med flera inblandade och vittnen ska två grupper om fyra personer vardera ha mötts upp på brottsplatsen. Detta då en av personerna ska ha haft en narkotikarelaterad skuld på omkring 20.000 kronor.

Utöver de två grupperingarna ska ytterligare 10-15 personer anslutit till platsen varpå det uppstod tumult och flera skott avlossades.

– Jag räknade att dom var 21 personer och vi var fyra, säger en målsägande i ett av de inledande polisförhören.

En av de skottskadade personerna träffades i ryggen. Han uppger att han trodde skotten sköts i luften och valde därför inte att springa därifrån.

– När jag hörde de första smällarna trodde jag inte att någon blivit skjuten. Jag stod still och det sista jag kände var i ryggen, säger han i förhör.

DNA från två personer

Ett av bevisen som åklagaren menar binder den nu åtalade 30-åringen till platsen är att hans DNA påträffats i ett par handskar med tändsatspartiklar från ammunition, som återfanns kastade vid brottsplatsen. Men det är inte bara 30-åringens DNA, utan ytterligare en persons DNA som återfunnits i handsken.

Utöver DNA-spår i handskarna så har 30-åringens telefon varit uppkopplad i närheten av brottsplatsen några minuter efter skjutningen. I förhör uppger han att han inte kommer ihåg vad han gjorde på Ersboda då.

– Det var väl fest eller så träffade jag någon kompis. Det kan vara allt från höger till vänster, säger han i förhör.

Den 1 oktober inleds rättegången mot den 30-årige mannen vid Umeå tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet