De vill starta friskolor för barn i Nästansjö och Malgovik. Foto: SVT

Vill starta friskola – för att rädda byskolorna i Nästansjö och Malgovik

Uppdaterad
Publicerad

När Vilhelmina kommun står inför sina största besparingar någonsin står inte byborna handfallna. De kämpar för skolornas överlevnad och menar att de håller så bra kvalitet att de bör få drivas vidare – som friskolor.

Föräldrainitiativ i byarna Nästansjö och Malgovik utanför Vilhelmina drog igång för bara ett par veckor sedan. Föräldrarna skickade i förra veckan in en ansökan om att få starta friskola.

– Engagemang är det ingen brist på, säger Vanja Marthin, en av föräldrarna som står bakom ansökan till Skolinspektionen om att få starta friskola.

Skolbesparingar orsaken

Bakgrunden till satsningen är Vilhelmina kommuns krisande ekonomi. Förra veckan kom beskedet att kommunen tvingas låna 82 miljoner kronor till löpande kostnader och den här veckan fattade kommunstyrelsen beslutet att bland annat lägga ner byskolorna i Nästansjö och Malgovik för att spara pengar.

Föreningen som nu bildas kallar sig ”Nästanvik”. Det finns redan ett ganska stort samarbete mellan de båda skolorna.

– Det är tryggt och det är bra arbetsro i klassrummen, säger Anna Enebjörk, mamma till Gustav som går på Malgovik skola. Han tycker om sin skola, gillar att det är tyst i klassen som är liten och att han kan lira hockey på rasterna.

– Är det så att vi måste gå i Vilhelmina så är det så, men jag trivs här och hoppas få gå kvar här i Malgovik säger han.

Positiv till initiativet

Inom några veckor ska kommunen yttra sig angående friskoleinitiativet till Skolinspektionen. Kommunen kan yttra sig men har inget bestämmande.

SVT rapporterade · Hur tänker du kring den ekonomiska krisen i Vilhelmina? Vad ska kommunen spara på?

Laddar in inlägg...

– Jag välkomnar initiativet, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) i Vilhelmina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter