Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Runt 3000 personer dök upp under förra året i Döbelns park i Umeå. Med tanke på förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer går det inte att genomföra nationaldagsfirandet i parken i år. Foto: Daniel Marklund/SVT

Nationaldagsfirandet tvingas från Döbelns park i Umeå

Publicerad

På grund av coronapandemin kan inte Umeå kommun genomföra nationaldagsfirandet i Döbelns park som man först tänkt. Istället får man ta till en annan lösning.

Kommunen bokade upp Döbelns park för nationaldagsfirandet redan den sjunde juni förra året, men coronaviruset har satt stopp så istället har Umeå kommun spelat in sitt firande på P5:s takterass på Väven.

I det förinspelade programmet innehåller bland annat ett högtidstal med kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark (S) artister som Sofia Jannok med Patrik Backlund. Nationalsången kommer att framföras av Vasakyrkans Amigos och Backens musikklass.  Även om Fredrik Lindegren tycker att det är tråkigt att inte Umeåborna kan vara med på plats, finns det vissa fördelar.

– Vi kan garantera fint väder under själva firandet, säger Fredrik Lindegren och ler.

Programmet kommer att publiceras via Umeå kommuns kanaler. Även länsstyrelsen kommer att publicera ett förproducerat program med bland andra tillförordnad landshövdning

I en av riskgrupperna är det inte alla som har tillgång till internet, hur tänker ni kring att alla inte kommer kunna ta del av firandet?

– Det är komplext om man inte har internet där det sänds, men vi är en stor kommun där vi också har många boenden och där kommer det finnas möjlighet att ta del av det med hjälp av den personal som finns, men det är klart det är en begränsning och det är ett digitalt utanförskap som vi är medvetna om.

Hör kulturchef Fredrik Lindegren berätta mer om årets nationaldagsfirande och planeringen om nästa års firande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer