Natoövning hotar renfödslar

Publicerad

Nyfödda renkalvar riskerar att överges på grund av lågtflygande stridsplan. Samerna är oroliga inför Natoövningen Loyal arrow över norra Sverige i sommar.

– Renarna kan skadas om de blir skrämda. Dessutom kan rovdjur lättare komma åt dem, säger Ragnhild Svonni på Sametinget i Kiruna.

Under en vecka i juni kommer den största militärflygövningen hittills i Sverige att genomföras i luftrummet över Norrlands renskötselområden.

Ett 50-tal flygplan från tio olika länder ska öva inför framtida insatser i internationella oroshärdar. Problemet är att ingen hade tänkt på renarna och deras nyfödda kalvar.

Nu har därför samebyarna kallats till blixtinsatta möten i Arvidsjaur och Kiruna där företrädare för Natoövningen vill ha in information om var renarna håller till under den aktuella tiden 8-16 juni.

– Vi vill ha in koordinaterna så att vi kan se till att lågflygningar inte sker där, säger Sara Burlage, informationschef vid F 21 i Luleå.

Merparten av alla flygövningar kommer att ske på höjder över 2 900 meter, i begränsad omfattning kommer man också att flyga under 2 000 meters höjd.

– Vid få tillfällen kommer det även att förekomma lågflygningar på ungefär 100 meters höjd, säger hon till TT.

För renägarna är det inte alltid lätt att ange var de har sina renar i början av juni. Normalt sett sprider sig djuren då över stora områden.

Risken finns att de råkar befinna sig i närheten när flygplan passerar fram och tillbaka på låg höjd.

– Om de får panik och börjar springa kan renkorna lämna sina kalvar, säger Oleg Omma, ordförande i Ubmeje-tjeälddie sameby.

TT

Nato genomför i sommar den största flygövningen hittills i Sverige.

* Luftrummet över större delen av Norrland utgör övningsområde för Loyal arrow som övningen kallas.

* Tid: 8-16 juni.

* Sverige, Finland, Norge, Storbritannien, Polen, Tyskland, Portugal, Turkiet, Italien och USA deltar.

* Omkring 50 flygplan ingår i övningen.

* Omkring 2 000 personer övar, varav hälften är besättning på det brittiska hangarfartyget HMS Illustrious.

* F 21 i Luleå är huvudbas för Loyal arrow.

Källa: Försvarsmakten (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer