Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Trädgårdsarbete är ångest och stresslindrande” – i videon förklarar hon hur verksamheten fungerar och vilka effekter den har gett för deltagarna. Foto: Lukas Deininger/SVT

Natur- och trädgårdsrehabilitering på Forslunda i Umeå ska pausas

Uppdaterad
Publicerad

Natur- och trädgårdsrehabilitering på Forslunda i Umeå har hjälpt personer med stressrelaterad psykisk ohälsa.

Nu pausar kommunen projektet på obestämd tid. En besparing på två miljoner kronor som väcker kritik.

– Det är en kortsiktig besparing som på lång sikt leder till ökat utanförskap, säger Carina Eriksson, arbetsmarknadskonsulent.

Natur- och trädgårdsrehabiliteringen på Forslunda har riktat in sig på tidiga insatser för individer med stressrelaterad psykisk ohälsa.

–  De är dem som står längst ifrån arbetsmarknaden, säger Carina Eriksson.

Målet är att deltagarna ska senare gå vidare till arbetsmarknaden, börja med studier eller ta sig till annan arbetsträning. 66 procent av alla deltagare som har påbörjat rehabiliteringen har tagit klivet.

”Det är hemskt”

Redan i höstas stod det klart att det saknas 10,7 miljoner kronor i gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens budget för att kunna hålla grunduppdraget igång på samma ambitionsnivå.

I november beslutade nämnden att bland annat spara in på den gröna rehabiliteringen, en besparing på 2 miljoner kronor. Totalt behöver arbetsmarknadsområdet spara 7,5 miljoner kronor.

– Det svider, det är hemskt, för vi hade gärna haft kvar den här verksamheten, den fungerar bra, säger Peter Vigren (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Men enligt honom behöver kommunen prioritera den lagstadgade verksamheten och där ingår inte den gröna rehabiliteringen.

”Trädgårdsarbete är ångest och stresslindrande” – i videon ser du hur verksamheten fungerar och vilka effekter den har gett för deltagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.