Foto: SVT/TT

258 miljoner till sanering av förorenade områden

Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten har fått 258 miljoner kronor i bidrag av Naturvårdsverket för att sanera två av länets mest förorenade områden. Det handlar om Blaikengruvan i Sorsele och det tidigare sågverket på Norrbyskär utanför Umeå.

Saneringen av Blaikengruvan i Sorsele beräknas pågå i minst fem år och Länsstyrelsen har fått 178 miljoner för att genomföra arbetet.

– Vi har arbetat för att få till en lösning i frågan och ser positivt på att staten nu tar ansvar för efterbehandlingen. Det innebär att vi får möjlighet att efterbehandla ett mycket prioriterat förorenat område i länet, säger Magdalena Andersson, landshövding Västerbottens län, i ett pressutskick.

Gruvan gick i konkurs 2012 och på grund av den tidigare gruvdriften lakar det ut stora mängder metaller. Enligt Länsstyrelsen kommer det krävas omfattande efterbehandling för att minska miljöriskerna för närliggande vattendrag.

”Ett av länets mest prioriterade”

Det före detta sågverket på Norrbyskär utanför Umeå kommer saneras under 2020-2022. För det har Länsstyrelsen fått 80 miljoner kronor.

– Sågverket är ett av länets mest prioriterade förorenade områden och vi ser mycket positivt på att det nu finns en tidplan och att saneringen förhoppningsvis kan påbörjas under 2020, säger Robert Erixon, biträdande enhetschef vid Länsstyrelsens miljöenhet.

Sågverket var aktivt mellan 1895-1952 och har gett upphov till föroreningar av framför allt dioxin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer