Navets enhetschef Lars-Olof Uhlin. Foto: SVT

Navets miljö ska bli bättre

Publicerad

För att förbättra både luft- och vattenkvalitén på Navet i Umeå har bland annat nya fläktar installerats och ph-värdet justerats. Om några veckor ska en ny mätning göras för att se vilken effekt det gett.

SVT har tidigare berättar om Navets luft- och vattenkvalité. Bland annat om hur simmarna i Umeå Simsällskap upplevde att de fick astmasymptom och ont i huvudet.

Kommunen är medvetna om ventilationsproblemet och har sedan dess arbetat hårt med att fixa det. Navets enhetschef Lars-Olof Uhlin förklarar att det tar mellan ett till två år att få en simhall att fungera perfekt men än är man inte där.

– Från början var luften ganska dåligt på grund av en spjällmotor som inte fungerade. Det rättades till och allt eftersom har vi trimmat in anläggningen, säger han.

Tropikfläktar ska förbättra luftkvalitén

Tre gånger per dag görs kontrollmätningar i varje bassäng på Navet i Umeå. En gång i månaden skickas en utökad kontroll till ett ackrediterat laboratorium.

En förklararing till problemen kan vara gasen trikloramin som kan irritera ögon och andningsvägarnas slemhinnor. På Folkhälsomyndigheten diskuteras ett förslag om riktlinjer på 200–500 mikrogram trikloramin. Mätningar visar att Navet ligger på 320 mikrogram men trots det upplever vissa simmare som vistas ofta i bassängen obehag.

För att förbättra har man bland annat installerat så kallade tropikfläktar sedan årsskiftet ovanför 50-metersbassängen. Ventilationen kommer också att fortsättas att optimeras fram tills dess att man uppnått den effekt man vill ha meddelar kommunen.

Åtgärder som genomförts på Navet

– pH-värdet har justerats upp för att minska risken att trikloramin bildas.

– Alkaliniteten har höjts vid de sandfilter som renar bassängerna samtidigt som flockningen ökats för att binda och filtrera bort mer smuts i sandfiltren.

– Solskydd har installerats längs hela långsidan av 50-metersbassängen, de ska stöta bort direkt solljus och ta bort den ljusreflektion som annars blir på ytan. Med solskydden minskas den yttre påverkan som varit på uppvärmningen av lokalen och bidrar till att luftklimatet blir bättre.

Navet fortsätter också att uppmana badgäster att tvätta sig ordentligt innan bad. Dålig hygien är en faktor som försämrar vattnet och luften i och kring bassängerna.

Källa: Umeå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.