Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det som inte är bra är att man inte tillfört mer pengar till kommunerna för att kunna göra det här på ett bättre sätt” – hör Carin Nilsson (S) om schemaändringarna som är på gång. Foto: SVT

Nilsson (S) om hälsoscheman i Umeå: ”Olyckligt att det inte tillförs pengar från staten”

Uppdaterad
Publicerad

Nattpassen inom Umeå kommuns vård och omsorg ska kortas, men kommunen tillför inte några resurser för att genomföra schemaförändringen.

– Staten har inte tillfört några pengar för att göra arbetstidsförkortningen på ett bättre sätt, säger Carin Nilsson (S), ordförande i äldrenämnden i Umeå kommun.

Arbetstidsförkortningen för nattarbetare och den nya schemamodell som medföljer grundar sig i ett avtal mellan Sveriges kommuner och regioner och fackförbundet Kommunal. Carin Nilsson (S) önskar att kommunerna hade fått mer pengar för att kunna genomföra arbetstidsförkortningen.

– Nu måste vi göra det inom de budgetramar vi har, säger hon.

Prioriterar ökad grundbemanning

Äldrenämnden i Umeå kommun har fått tio miljoner extra av kommunfullmäktige, men de ska användas till att öka grundbemanningen inom äldreomsorgen.

– Det är vår prioritet, säger Carin Nilsson.

Nilsson vill inte kommentera Kommunals farhågor om att det nya schemat kommer innebära fler resurspass (pass som kan förläggas på andra ställen än arbetstagarens egen arbetsplats), fler delade turer och mer helgjobb för anställda inom äldreomsorgen, med hänvisning till att man håller på ta fram ett förslag som ska presenteras i höst. Gällande vilket inflytande personalen kommer ha över sitt schema säger hon:

– Jag tycker alltid det är bra att personalen har inflytande över schemaläggningen men det måste ju bygga på den budget som finns och verksamhetens behov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer