Emmanuelle Charpentier är hedersdoktor vid Umeå universitet och kan numera även titulera sig hedersmedborgare i Umeå. Foto: TT

Nobelpristagaren Emmanuelle Charpentier utses till hedersmedborgare i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

År 2020 fick forskaren Emmanuelle Charpentier Nobelpriset i kemi för gensaxen CRISPR-Cas9, som hon upptäckte under sin tid vid Umeå universitet.

På onsdagen utnämndes hon till ny hedersmedborgare i Umeå.

Hedersmedborgarna utses av kommunfullmäktiges presidium. Ordföranden Marie-Louise Rönnmark lyfter fram Emmanuelle Charpentier som en viktig förebild för kommunens unga.

– En person som skapar framtidstro genom att visa att vi bor på en plats som både ger oss möjligheter och utrymme att nå våra mål, även de till synes omöjliga, säger Rönnmark i ett pressmeddelande.

Femte hedersmedborgaren

Senast Umeå fick en ny hedersmedborgare var 2012, då i form av Millennium-författaren Stieg Larsson. Även Anita Ingegerd Gradin, Gunnar Nordahl och Lars Widding ingår i den utvalda skaran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilken betydelse Umeå haft för Emmanuelle Charpentiers Nobelprisade upptäckt. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.