Samuel Sondell, lärarförbundet i Nordmaling. Foto: SVT

Nordmaling vill öka storleken på barngrupperna

Publicerad

I Nordmaling har barnkullarna ökat mycket och det blir tufft att få ihop ekonomin. Redan nu ligger barn och utbildningsutskottet i Nordmaling 2,5 miljoner back. För att klara budgeten så planerar kommunen för större barngrupper på förskolorna i Nordmalings centrum.

Babyboomen är ett faktum i Nordmaling och i höstas smällde kommunen upp tillfälliga förskolor för att klara trycket. Lärarförbundet har märkt att flera förskolelärare är stressade och måste prioritera bort fritidsaktiviteter för att orka med sina jobb.

– De som blir mest drabbade är alltid barn med särskilda behov som inte får den hjälp och stöd som de behöver, säger Samuel Sondell på lärarförbundet i Nordmaling.

Kommunen tvingas prioritera

Ordförande för barn- och utbildningsutskottet säger däremot att större barngrupper bara skulle vara en tillfällig lösning.

– Jag har tittat på de här siffrorna och vi har vänt på det, det blir prioriteringar. Men som sagt, barn i tidig ålder, det är där det förebyggande arbetet börjar, säger Maria Lundqvist-Brömster (L), ordförande i barn- och utbildningsutskottet.

”Kan bli väldigt riskabelt”

Många av förskolorna har stora begränsningar som gör att man inte kan ta in större barngrupper, till exempel eftersom brandskyddet inte tillåter fler personer. Om det blir större barngrupper tror Samuel att vissa förskolor blir extra drabbade.

– Det som då kan bli risken är att man fyller på ännu mer än vad man hade tänkt från början, det kan bli väldigt riskabelt, säger Samuel Sondell på lärarförbundet i Nordmaling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer