Norrbotniabanan: ”Järnvägen får liten effekt”

Uppdaterad
Publicerad

De flesta stora företag i Norr och Västerbotten påverkas inte av Norrbotniabanan. Det visar en enkätundersökning som Västerbottensnytt gjort. Vi ställde frågan till företag i länen med över 200 anställda. 80 procent av företagen tror inte att de påverkas av den planerade järnvägen.

Ett av företagen som deltagit i enkäten är Outokumpu, där tror man att Norrbotniabanan kommer att få liten effekt.

– Norrbotniabanan kommer att bli ett komplement till nuvarande stråk och ger en större säkerhet för företagets godstransporter, säger företagets logistikchef Lars-Erik Renström.

”Det finns inga skäl till järnväg”

På företaget Trelleborg Skega i Ersmark utanför Skellefteå tillverkas tätningar och O-ringar. Företagets centrallager finns i tyska Stuttgart och därför skickas stor mängder gods dit. De tror inte att en ny järnväg minskar deras behov att frakta produkter med långtradare.

– Med ett alternativ som järnväg så behöver ändå våra produkter hämtas med lastbil. Jag antar inte att allt kan skickas direkt till Stuttgart. När det väl kommer dit måste det ändå omlastas. Det blir svårt att slå de fyra dagar som det tar nu, säger Carl-Erik Brandberg, VD på Trelleborg Skega.

Transportkostnaden för att transportera en O-ring är väldigt låg. Och att byta transportsätt, från lastbil till järnväg är inte aktuellt.

– Av produktens pris, så är mindre än en procent transportkostnad. Det är inget skäl att ändra till järnväg, säger Carl-Erik Brandberg

OK, Konsum och Posten är andra företag i området som säger att järnvägen saknar betydelse för deras verksamhet.

Tycker du att Norrbotniabanan är en dum ide?

– Nej i grund och botten kan jag ha förståelse för politikernas beslut, även om det är mycket lång tid sedan man fattade beslut om att bygga inlandsbanan, vilket säkert var rätt den gången. Det vore bättre att använda pengarna till andra åtgärder, eftersom det rör sig om väldigt många miljarder, säger Carl-Erik Brandberg.

Norrbotniabanan beräknas kosta 17 miljarder kronor och ska stå klar 2020.

Text: Andreas Liebermann

Enkät, Norrbottniabanan:

Fråga 1: Hur mycket kommer den planerade Norrbotniabanan att påverka ditt företag?

Ingenting: 4 st, 16 %

Lite: 10 st, 40 %

Vet ej: 6 st, 24 %

Mycket: 4 st, 16 %

Väldigt mycket: 1 st, 4 %

Frågan ställdes till 40 företag i Norr och Västerbotten med över 200 anställda. 25 företag svarade på enkäten. Resultatet baseras på svaren från de 25 företagen. Enkäten genomfördes i november 2005.

Källa: SVT Västerbottensnytt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.