Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mindre kött för miljöns skull? Så resonerar Umeåborna Foto: Tommy Forsgren/SVT

Norrlänningar mindre villiga att skippa köttet: ”Man ska ju leva”

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje svensk säger att de minskat sin köttkonsumtion för klimatets skull, men norrlänningar är mindre villiga att ändra mindre kött än vad övriga svenskar är. Det visar en undersökning som SVT beställt från Novus.

En undersökning från Novus visar att de flesta svenskar inte tror att vår köttkonsumtion har en stor klimatpåverkan. Men trots det har ändå var tredje svensk dragit ner på köttätandet för klimatets skull.

Norrlänningar mindre villiga

Men norrlänningar är enligt undersökningen mindre villiga att ändra sin köttkonsumtion än övriga svenskar. Sex av tio norrlänningar uppger att de inte ändrat sitt köttätande för klimatets skull. Hälften av norrlänningarna skulle inte heller kunna tänka sig att dra ner köttkonsumtionen för miljön. I båda fallen är siffrorna högre för Norrland än rikssnittet.

Hör i klippet hur Umeåborna resonerar i frågan.

Så svarade norrlänningarna

Visa

På frågan om man förändrat ditt köttätande för klimatets skull svarar 62 % av norrlänningarna ”nej, jag äter som förr”. Motsvarande rikssiffra är 54%.

På frågan om man skulle kunna tänka sig att dra ner din köttkonsumtion till en dag i veckan för klimatets skull, svarar 47% av norrlänningarna ”nej, det kan jag inte tänka mig”. Motsvarande rikssiffra är 43%.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet