Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norsjös nior topprankas

Publicerad

Färsk statistik från SKL placerar Norsjö kommuns grundskola som näst bäst i landet när det gäller skolresultat för årskurs nio.

–Vi har kämpat för att motivera eleverna och sätta tydliga mål, säger Jenny Bergkvist, SO-lärare och mentor i ett pressutskick.

I torsdags presenterade Sveriges kommuner och landsting (SKL) Öppna jämförelser – grundskola 2018. Där hamnar Norsjö på andra plats när det kommer till sammanvägt resultat för elever i årskurs 9. Endast Storfors i Värmland placerar sig högre.

– Visst är det roligt att hamna högt i rankingen men det är våra elever och personal som gör det stora jobbet. Vi är ett bra team och arbetet påbörjas redan i förskola 1-5. Rankingen är bara en bonus, säger Anette Lidén, rektor F-9 Norsjöskolan.

Det här gäller de elever som gick ut nian 2018, alltså de som är födda 2002. När samtliga skolor räknas in i den statistiken kommer Norsjö på en hedrande andraplats i landet.

– Det har varit ett gediget arbete och vi har kämpat för att motivera eleverna och sätta tydliga mål, främst för att de ska hålla fokus. Utöver arbetet i skolan har det varit en hel del samarbete med föräldrar och vårdnadshavare, säger Jenny Bergkvist, SO-lärare och mentor.

Även Storuman får en fin placering och landar på fjärde plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.