Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Norska medier följer coronaspridningen i Norrland Foto: SVT

Norska medier följer coronaspridningen i Norrland

Publicerad

Nyheten om att en smittad svensk sjuksköterska ska ha jobbat på ett sjukhus i Helgeland utan att ha testats har väckt uppmärksamhet i vårt västra grannland. Nu följer norska medier i Nordland spridningsutvecklingen av covid-19 i norra Sverige.

För drygt en vecka sedan beslutade den norska regeringen att fortsätta hålla gränsen stängd mot Sverige. Smittorisken bedöms vara för hög och de som passerar gränsen ska försättas i karantän under tio dagar.

Smittad sjuksköterska

Nyligen ska en svensk sjuksköterska som varit smittad med covid-19 ha jobbat på ett sjukhus i Helgeland utan att ha testats innan. Händelsen skapade stor diskussion men enligt NRK verkar det inte som att norrmännen är rädda för de svenskarna. De förstår att regeringen har valt att hålla gränsen stängd.

-Vi nordlänningar är väldigt glada i Sverige. Det är många som har stugor där och många åker dit på campingresor. De norrmän vi pratat med säger att de inte är rädda för svenskarna men att de är glada över att gränsen är stängd, säger Ole Marius Rørstad, redaktör NRK Nordland.

Gränskommunerna kan påverkas

För de som driver turism och handel längst gränsen har det varit tufft när turister inte kan passera. Ole Maurius Rørstad menar att de som driver turism med övernattning kan märka av att det inte blir lika många besökare även om turister från Danmark, Finland och Island fortfarande är välkomna.

I klippet hör du Ole Marius Rørstad om den svenska sjuksköterskan och norrmännens tankar om den stängda gränsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet