Hör smittskyddsläkaren om masstesterna. Foto: Patrik Samuelsson, SVT.

Northvolt har testat över 500 anställda vid jättebygget i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

När arbetarna som bygger batterifabriken i Skellefteå nu kommer tillbaka efter jul- och nyårsledigheter snabbtestas alla anställda innan de får komma in på området där det idag jobbar cirka 1000 personer. Ungefär hälften har redan testats.

Ett fåtal av de som nu testats har uppvisat positivt provsvar för covid-19 enligt företaget.

– De har hanterats enligt de numera väletablerade rutinerna vi har med isolering och smittspårning, skriver kommunikationschef Jesper Wigardt i en kommentar.

Få fall kopplade till arbetsplatsen

När SVT nyheter senast berättade om situationen på området, för ganska precis en månad sedan, fanns det ungefär hundra bekräftade fall av covid -19. Under helgerna har människor på olika sätt hört av sig till oss och haft funderingar kring hur företaget arbetar med att begränsa smittan.

– Vi har haft väldigt få fall som kan kopplas till arbetsplatsen. Den spridning vi har haft har vid smittspårning visat sig vara nästan uteslutande, med några få undantag, smittade utanför själva arbetsplatsen, menar Jesper Wigardt.

Privat företag testar

Northvolt har anlitat ett privat företag som genomför testerna och bekostar alltså självt testningen.

– På byggarbetsplatsen vid SCA i Obbola gör de likadant och det finns fler exempel, berättar regionens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

I klippet ovan berättar han hur han ser på företagens testande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.